Hi!! sume Selamat datang ;)

Selamat datang ;)

Sunday, November 14, 2010

Cara menyesuaikan diri di tempat kerja baru

Uols baru di hire bekerja dengan company baru?Hmm kat sini Dayah nak sharela ape yang kite perlu buat diawal-awal kite menjejakkan kaki di tempat baru.
  1. Datang kerja tepat pasa waktunye,keluar awal bagi mengelakkan tiba lewat disebabkan kesesakan lalulintas dan  gangguan2 lain  dalam perjalanan ke pejabat lebih2 lagi pada hari pertama bekerja.Hari pertama ni betul2 penting kalau hari tu kite datang lambat mungkin orang dah pandang serong muke kite.Namun tak perlu risau jika sesekali terlambat tak dinafikan mungkin kite terperangkap dalam kesesakan lalulintas,asalkan ia bukan satu tabiatla
  2. Berpakaian sesuai,Tanya HR tentang etika berpakaian ditempat kerja.Sesetengah pejabat mengenakan pakaian formal dan ada juga menerima pakaian kasual.Pastikan tidak memakai pakaian terlalu seksi.(kalau la bos ko ustad,nanti kene basohla ko kat situ/kalau yang gatal ko di skodeng pulak)
  3. Perlahankan suara.Ketawa dengan kuat atau sumpah seranah yang keluar dari mulut boleh sebabkan rakan sekerja terganggu.Walau gembira atau marah sekalipun make sure kite control cara percakapan kite kecuali kite dah betul2 kenal & paham keadaan disitu.
  4. Jauhkan diri dari gossip,apabila kite jauhkan diri dari gossip ini mampu menjauhkan kite daripada sebarang masalah yang mungkin akan menyebabkan prestasi kite terganggu.
  5. Hadkan penggunaan telefon ditempat bekerja,kalau yang peribadi elak guna telefon opis hanya guna untuk tujuan bekerja sahaja.
  6. Beritahu kemana hendak pergi,Ha hari pertama belakon la sikit tak kenal lagi cik akak dan cik abang kat situ mana tau diorang ni mesyuarat tingkap ke,kite jugak dikutuk nanti.Buat macam budak sekolah nak gi mana bagitau,kalau tak buleh pun tinggalla notes kat atas meja.Kalau orang cari kite lehla si kawan nanti bagi tau mane kite pergi.Dah lame2 nanti pandai ko la nak wat ape2..
  7. Balik pada masenye,tak salah nak balik kerja tepat pada masenye.Cuma janganla napak sangat yang korang nak blik cepat.Jgnla tutup komputer dan duduk tak buat ape menunnggu masa nak balik kat meja.Orang sekeliling leh napak ko dan mane tau ade akak2 yang jenis suke jaga tepi kain orang  kat tempat ko tu mesti tak puas hati dengan ko.Kalau boleh ko balikla lambat beberapa minit..Buleh??Cubela eh.All d Bes :)

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...